Rogaliki na zakwasie z masłem orzechowym

0 (0 ocen)

Dosyć nietypowe rogaliki na zakwasie nadziane masłem orzechowym. Podczas pieczenia minimalnie rosną, bardzo dobrze zachowują swój kształt. Zdecydowanie najsmaczniejsze w dniu upieczenia. Polecam użyć masła orzechowego z kawałkami orzechów, które smacznie chrupią pod zębami.

Składniki:

  • Składniki: (na 16 sztuk)

    Ciasto:
    120 g aktywnego gęstego zakwasu żytniego
    240 g mąki pszennej
    50 g cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 żółtko
    ok. 100 g ciepłego mleka

    Nadzienie:
    150 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (tzw. Crunchy)
    50 g cukru

    Dodatkowo:
    2 łyżeczki masła, stopionego
    cukier biały do posypania rogalików
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki Pieczeń

Rogaliki na zakwasie z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do aktywnego zakwasu dodać mąkę, żółtko, cukier i sól, wymieszać. Stopniowo wlewać ciepłe mleko, wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta (może się okazać, że nie zużyjecie całego mleka- dużo zależy tutaj od gęstości zakwasu).



    Wyrobione ciasto umieścić w natłuszczonej misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. W zimne dni można je położyć na lodówce lub obok kaloryfera.



    Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą rozwałkować na kształt koła. Koło podzielić przy pomocy ostrego noża na 8 równych części (tak jak pizze). Powstałe trójkąty wysmarować masłem orzechowym i obficie posypać białym cukrem. Zwinąć w rogaliki zaczynając od szerszej strony. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach (minimalnie urosną). Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta otrzymując w efekcie 16 zgrabnych rogalików.



  • 2. Masełko (2 łyżeczki) stopić w garnuszku na małym ogniu. Gdy przestygnie wysmarować nim rogaliki i ponownie obficie posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 15 minut. Polecam piec na wyższym piętrze w piekarniku, gdyż rogaliki mają tendencje do szybkiego przypalania się od spodu. Upieczone wyjąć i ostudzić na kratce. Najsmaczniejsze w dniu upieczenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować