Rogaliki Moni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Rogaliki ZAWSZE się udają. Przepis mam od mojej przyjaciółki Moniki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • * 5 łyżek zimnego mleka
    * 5 dag drożdży
    * 1/2 kg mąki
    * 250 g margaryny
    * płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    * 2 jajka
    * 2 cukry wanilinowe
    * szczypta soli

    * ulubiona marmolada

Rogaliki moni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Z mąki, proszku, margaryny, rozpuszczonych drożdży, jajek, cukru wanilinowego i soli wyrobić szybko ciasto. Owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • Rogaliki 2. Ciasto podzielić na 6 - 7 części. Każdą część wałkować na grubość ok 3 mm na kształt koła (nie musi być idealne) i dzielić na 8 trójkątów jak pizzę.
  • zawijanie rogalików 3. Na każdy Trójkąt nakładać po pół łyżeczki powideł.
  • rogalik przed pieczeniem 4. Zwijać zaczynając od góry. Zagiąć lekko rogi, żeby powstał rogalik. Posmarować wierzch mlekiem i posypać cukrem. Piec na złoto ok.15 - 20 min w 180 stopniach. Smacznego

Porady

* Z tej porcji wychodzi 48-56 rogalików * Jeśli zastąpimy dżem na przykład farszem z kapusty, a do ciasta nie dodamy cukru wanilinowego, otrzymamy pyszne paszteciki do barszczu.

Komentarze

Podobne przepisy