Rogaliki krucho-drożdżowe z konfiturą

4.5 (188 ocen)

Te rogaliki są niesamowite .... kruche a jednak delikatne , kwaskowa konfitura idealnie współgra ze słodkim smakiem rogalików . Oprószone cukrem pudrem z łykiem świeżo zaparzonej kawy - duet fantastyczny .

Składniki:

  • ( na 45 małych rogalików )

    500 g mąki pszennej

    250 g masła

    200 g kwaśnej śmietany (18%)

    1 łyżka cukru

    1 łyżka cukru waniliowego

    60 g świeżych drożdży

    konfitura do nadziania
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki krucho-drożdżowe z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce łączymy drożdże, cukier i 2 łyżki śmietany. Mieszamy składniki i odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).

    Mąkę łączymy z masłem, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier waniliowy i resztę śmietany. Zagniatamy gładkie ciasto. Miskę wkładamy do lodówki na całą noc przykrywając folią.

    Następnego dnia ciasto dzielimy na 5 części, z każdej wałkujemy okrąg i dzielimy go na trójkąty. Na wierzch każdego nakładamy nadzienie i zwijamy w zgrabny rogalik.

    Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy w 180ºC około 20 minut do lekko złotego koloru.

    Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem .

Porady

Przepis znaleziony na stronie www.pieczarkamysia.pl

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować