Rogaliki krucho-drożdżowe z karmelizowanymi w miodzie gruszkami i jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rogaliki krucho-drożdżowe z karmelizowanymi w miodzie gruszkami i jabłkami to coś czemu ciężko się oprzeć. Są chrupiące, mięciutkie, nadziane dużą ilością owoców. Przepis zobaczyłam na stronie http://kuchnialidla.pl i od razu wiedziałam, że muszę je zrobić :) Pięknie pachną miodem!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    2 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki mleka
    1/3 kostki świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    1/2 kostki masła
    2 łyżki cukru trzcinowego
    2 jajka
    szczypta soli

    Dodatkowo:

    2 jabłka
    2 gruszki
    2 łyżki miodu
    40 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki krucho-drożdżowe z karmelizowanymi w miodzie gruszkami i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krok 1

    Drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru i letnim mlekiem (Nie odkładamy rozczynu do wyrośnięcia).
    Rogalik krucho-drożdżowe
    Krok 2

    Mąkę przesiewamy, do niej wlewamy rozczyn, 1 jajko, rozpuszczone masło, szczyptę soli.
    Rogalik owocowy
    Krok 3

    Mieszamy za pomocą łyżki.
    Rogaliki drożdżowe
    Krok 4

    Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 40 minut.
    Rogaliki kruche
    Krok 5

    W tym czasie kroimy jabłka i gruszki w kostkę.
    Rogaliki z owocami
    Krok 6

    Na rozgrzaną patelnię nakładamy miód, gdy zacznie „bąbelkować” (jak na zdjęciu), dodajemy masło.
    Rogaliki krucho-drożdżowe
    Krok 7

    Gdy masło się rozpuści, przygotowujemy nasze jabłka i gruszki.
    Rogaliki owocowe
    Krok 8

    Wrzucamy nasze owoce na patelnię, mieszamy łopatką aby miód się równomiernie rozprowadził.
    Rogaliki
    Krok 9

    Nasze wyrośnięte ciasto wyciągamy z naczynia i wałkujemy w okrąg.
    Rogaliki krucho-drożdżowe
    Krok 10

    Nasze ciasto dzielimy na równe trójkąty, nakładamy łyżkę nadzienia, zwijamy każdy trójkącik w rogalik.
    Rogale krucho-drożdżowe
    Krok 11

    Jajko roztrzepujemy za pomocą widelca (np. w małej miseczce), smarujemy nim ułożone równomiernie rogaliki, posypujemy cukrem trzcinowym. Piec około 20-22 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować