Rogaliki krucho-drożdżowe z akcentem wiśniowym

0 (0 ocen)

moje pierwsze ciasto krucho-drożdżowe

Składniki:

  • CIASTO:
    1/2 kg mąki
    20 dag margaryny
    5 dag drożdży
    1/2 proszku do pieczenia
    2 jajka
    1/4 szkl. letniego mleka
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    3 łyżki cukru
    1/4 łyżeczki soli
    aromat waniliowy

    NADZIENIE:
    1szkl. mleka
    budyń wiśniowy
    2 łyżki cukru
    wiśnie z dżemu

    Dodatkowo:
    1 białko
    2 łyżki cukru+ 1łyżka cukru waniliowego

Rogaliki krucho-drożdżowe z akcentem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki 1. NADZIENIE:
    ugotować budyń na mleku wraz z cukrem, ostudzić.

    CIASTO:
    Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże oraz pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto, aby miało gęstą konsystencję.
    Pozostawić ciasto do wyrośnięcia (aby podwoiło objętość). Gdy ciasto urośnie rozwałkować (na ok. 1/2 cm), wykrawać trójkąty, nałożyć budyń oraz po wisience. Zawijać rogaliki. Ubić lekko białko widelcem, smarować wierzch rogalików, obtoczyć w cukrze. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku w temp. 175 stopni ok. 20 min.

Porady

- zamiast budyniu wiśniowego można użyć budyniu o dowolnym smaku albo użyć ulubionego nadzienia, - podczas wałkowania ciasta należy je podsypywać mąką aby się nie przykejało do stolnicy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy