Rogaliki krucho-drożdżowe

0 (0 ocen)

Pyszne rogaliki ze starych przepisów mojej mamy.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    250g masła roślinnego
    1 żółtko
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    3 dag świeżych drożdży
    2 łyżki cukru

    1 białko+ok.1/2 szklanki cukru

    powidła lub dżem (smak dowolny)

Rogaliki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wkruszyć do mąki i wymieszać. Dodać resztę składników. Wszystko razem zagnieść.
  • rogaliki1 2. Następnie rozwałkować na okrągły placek i pokroić go na osiem części. Na każdą nałożyć po łyżeczce powideł lub dżemu, zwinąć rogaliki. Wierzch smarować białkiem i maczać w cukrze. Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut.

Porady

Wychodzi ok. 40 sztuk rogalików.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy