ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

4.49 (193 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Rogaliki od Aninki. Przepyszne rogaliki na każdą porę, w sam raz dla nie spodziewanych gości:)

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1/2 kg mąki
    20 dag margaryny
    2 jajka
    1/4 szkl. letniego mleka
    5 dag drożdży
    1/2 proszku do pieczenia
    3-4 łyżki kwaśnej śmietany
    3-4 łyżki cukru
    1/4 łyżeczki soli
    aromat waniliowy

    NADZIENIE:
    1szkl. mleka
    budyń śmietankowy
    2-3 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    2 białka
    4 łyżki cukru+ 2łyżki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Rogaliki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NADZIENIE BUDYNIOWE:
    Na początku gotujemy budyń na mleku wraz z cukrem, ostudzić.
  • 2. CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE:
    Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę mieszamy z mąką, dodajemy drożdże oraz pozostałe składniki i szybko wyrobiamy ciasto oby było dość gęste. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia (aby podwoiło objętość). Gdy ciasto urośnie rozwałkować (na ok. 1/2 cm), wykrawać trójkąty, nałożyć budyń. Zawijać rogaliki. Ubić lekko białka widelcem, smarować wierzch rogalików, obtoczyć w cukrze. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni ok. 25-30 min.

Porady

- podczas wałkowania ciasta należy je podsypywać mąką aby się nie przykejało do stolnicy - można użyć innego smaku budyniu lub dać np. czekoladę czy nutellę, ser biały, marmoladę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować