Rogaliki kruche z nutellą i cukrową skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać ze szczypta soli i oboma cukrami.
Do tych składników dodać posiekane,schłodzone masło, żółtko , jajko, śmietanę i zagnieść rękoma kruche elastyczne ciasto.
Ciasto podzielić na trzy równe części, (można schłodzić ciasto w lodówce lecz niekoniecznie)
Ciasto rozwałkować na okrąg, na grubość około 2mm.
Na całej powierzchni rozsmarować lekko podgrzany krem czekoladowy, następnie pokroić na trójkąty.
Z pozostałymi dwoma porcjami ciasta postąpić podobnie.
Zawijać rogaliki, zaczynając od najkrótszego boku trójkąta, nie zaokrąglać!!!
Wierzch posmarować rozbebłanym białkiem i posypać cukrem kryształem.
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180C przez około 20 minut.
Studzić na kratce,
smacznego:)
Porady
nutelle lekko podgrzewam wtedy łatwo się rozprowadza na cieście
zdjecia sa róznej rodzielczości.
Komentarze