Rogaliki kruche z nutellą i cukrową skorupką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

dla smakoszy czkolady-proste i nieziemsko smaczne rogaliki z Nutellą!!!

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
    200g schłodzonego masła
    50g cukru pudru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1 żółtko
    1 jajko
    1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
    około 300 g kremu czekoladowego Nutella
    Dodatkowo:
    rozbebłane białko
    cukier kryształ do oprószenia rogalików
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Ciastka Rogaliki

Rogaliki kruche z nutellą i cukrową skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozprowadzam podgrzany krem czekoladowy 1. Mąkę wymieszać ze szczypta soli i oboma cukrami.
    Do tych składników dodać posiekane,schłodzone masło, żółtko , jajko, śmietanę i zagnieść rękoma kruche elastyczne ciasto.
    Ciasto podzielić na trzy równe części, (można schłodzić ciasto w lodówce lecz niekoniecznie)
    Ciasto rozwałkować na okrąg, na grubość około 2mm.
    Na całej powierzchni rozsmarować lekko podgrzany krem czekoladowy, następnie pokroić na trójkąty.
    Z pozostałymi dwoma porcjami ciasta postąpić podobnie.
    Zawijać rogaliki, zaczynając od najkrótszego boku trójkąta, nie zaokrąglać!!!
    Wierzch posmarować rozbebłanym białkiem i posypać cukrem kryształem.

    Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Gotowe wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec w temperaturze 180C przez około 20 minut.
    Studzić na kratce,
    smacznego:)

Porady

nutelle lekko podgrzewam wtedy łatwo się rozprowadza na cieście zdjecia sa róznej rodzielczości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować