REKLAMA

Rogaliki kartoflane

wyświetlono: 249 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Przepis na rogaliki ziemniaczane łączy w sobie łatwość wykonania i niezwykły smak. Co ciekawe wykorzystane w przepisie ugotowane ziemniaki(dobrze czytacie!?) nie są w ogóle wyczuwalne. Ziemniaki tak naprawdę stanowią alternatywę dla mąki ziemniaczanej. Dodają charakteru rogalikom.

opublikowany: 23.07.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 1 godz. 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    300 g ugotowanych ziemniaków(najlepiej mączystych)
    300 g dżemu wiśniowego lub konfitury
    100 g cukru
    50 g masła
    20 ml mleka
    10 ml wody
    1 jajko
    1 żółtko
    aromat migdałowy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. 3 średnie ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki tłuczemy, a następnie przeciskamy przez praskę. Mąkę przesiewamy. Do maki dodajemy ziemniaki, cukier, aromat, jajko oraz miękkie masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wycinamy koło. Koło dzielimy na trójkąty. Na skraju krótszego boku układamy po jednej łyżce dżemu lub konfitury(może być również marmolada). Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: aniołek19 aniołek19

Rogaliki orzechowe

Obłędnie pyszne,szybkie i kruche rogaliki doskonałe do jesiennej herbatki

kategoria: rogal rogale Desery rogaliki opublikowany: 12.10.2015 | wyświetlono: 24605 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE