Rogaliki jogurtowe

4.98 (172 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Szybkie rogaliki na śniadanie, przekąskę i do pracy. Bardzo delikatne i puchate, z maślaną nutą, dzisiaj wersja śniadaniowa, pasująca do wszystkiego.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na około 16 sztuk

    Rozczyn

    drożdże 20 g
    mleko 1/3 szklanki
    woda 1/3 szklanki
    cukier 1 łyżka
    mąka 3 łyżki

    Ciasto właściwe

    jajko 1
    jogurt naturalny gęsty 1/2 szklanki
    mąka 2,5 szklanki (około 400 g)
    masło 40 g
    ponadto; żółtko z odrobiną mleka do posmarowania rogalików, suchy mak do posypania.
Wystaw ocenę:

4.98 (172 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier, zalać letnim mlekiem i wodą, o takiej samej temperaturze. Wszystkie składniki rozetrzeć na gładko. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce, na 10-20 minut.
    Masło roztopić, ostudzić. Mąkę przesiać do misy, dodać jogurt, rozkłócone jajko, masło, i gotowy zaczyn. Ciasto zagniatać parę minut, aż będzie delikatne i gładkie, w razie potrzeby lekko podsypać mąką. Podzielić na 3-4 części, każdą rozwałkować na placek o średnicy około 30 cm. Podzielić na 8 trójkątów, każdy z nich zwinąć do środka ku wierzchołkowi. Rogaliki można nadziać słodką konfiturą, wtedy dżem należy ułożyć na podstawę trójkąta, zwinąć w ten sam sposób. Rogaliki ułożyć na blasze, wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem, posypać makiem. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 °. Piec w temperaturze 180 ° do 20-25 minut, kontrolując czy nie są zbyt rumiane. Rogaliki na słodko z ulubionym nadzienie, oprószyć cukrem pudrem.

    Smacznego,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować