ROGALIKI I BUŁECZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM

5 (195 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne rogaliki i bułeczki, na ''majówkę''.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    -1 kg. mąki
    -200 g. masła
    -200 g. margaryny
    -100 g.drożdży-rozczyn
    (1łyżka cukru+1 ł. mąki+1-2 ł .mleka letniego)
    - 2 jajka
    -3 żółtka
    -1 szklanka cukru
    -1 cukier waniliowy
    -szczypta soli
    -1/2 szklanki gęstej śmietany 18 %
    -1 szklanka letniego mleka

    nadzienie makowe:
    -3/4 puszki gotowej masy makowej(ok.500g.)

    nadzienie z marmolady:
    - marmolada wieloowocowa-ok.500 g.

    nadzienie serowe:
    -0,5 kg. sera tłustego
    -3 żółtka
    -1/2 szklanki cukru
    - olejek cytrynowy-opcjonalnie
    -1/2 budyniu białego

    kruszonka:
    -100 g. masła
    -70 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -150 g. mąki

    2 jajka do smarowania
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki i bułeczki krucho-drożdżowe z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopić masło z margaryną, ostudzić do letniego.
  • 2. Rozetrzeć rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
  • ciasto 3. Zmiksować jajka z żółtkami z solą i cukrami.Następnie dodać śmietanę i zmiksować. Do tego przesiać mąkę, wlać rozczyn z drożdży. Dodać mleko i chwilę zagnieść.Na koniec wlać rozpuszczony i letni tłuszcz. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk.Odstawić do wyrośnięcia, oprószając mąką i przykrywając ściereczką.
  • skł. na nadzienia 4. Przygotować składniki na nadzienia.
  • 5. Na masę serową, utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser i parę kropli olejku, suchy budyń i zmiksować.
    Na kruszonkę, składniki rozetrzeć palcami na gruby żwirek.
  • formowanie rogalików 6. Ciasto, podzielić na części. Brać porcjami,można ważyć po ok.0,5 kg. Na rogaliki, ciasto rozwałkowywać, w okrąg. Kroić radełkiem, albo nożem, na 12 części. Na krawędziach okręgu, kłaść łyżeczkami nadzienie.Zwijać w rogaliki.
  • smarowanie rogalików 7. Układać na posmarowanej blaszce. Posmarować rozkłóconym jajkiem.
  • upieczone rogaliki 8. Piec w 175* ok.25 min.
  • formowanie bułeczek 9. Na bułeczki, z ciasta zrobić wałek i pokroić na 12 części. Z każdej zrobić placuszek, w środku cieńszy.
  • bułeczki przed pieczeniem 10. Nakładać masę serową, posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
  • bułeczki upieczone 11. Piec w 175* ok.25 min.
  • moje wypieki 12. Odstawić do przestygnięcia. Można jeden rodzaj rogalików, polukrować za nitką, żeby można było odróżnić.
  • moje starsze wypieki 13. Moje starsze wypieki :
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kolacz-slaski
  • moje wypieki 14. Moje starsze wypieki.

Porady

Piekłam z półtorej porcji. Wyszło mi 60 rogalików i 24 bułeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować