ROGALIKI I BUŁECZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM

  • wyświetlono: 3887 |
  • dodany do książki kucharskiej: 18 |
  • polecenia: 1

Pyszne rogaliki i bułeczki, na ''majówkę''.

Babcia Tereska
  • 120min

Składniki

Ciasto:
-1 kg. mąki
-200 g. masła
-200 g. margaryny
-100 g.drożdży-rozczyn
(1łyżka cukru+1 ł. mąki+1-2 ł .mleka letniego)
- 2 jajka
-3 żółtka
-1 szklanka cukru
-1 cukier waniliowy
-szczypta soli
-1/2 szklanki gęstej śmietany 18 %
-1 szklanka letniego mleka

nadzienie makowe:
-3/4 puszki gotowej masy makowej(ok.500g.)

nadzienie z marmolady:
- marmolada wieloowocowa-ok.500 g.

nadzienie serowe:
-0,5 kg. sera tłustego
-3 żółtka
-1/2 szklanki cukru
- olejek cytrynowy-opcjonalnie
-1/2 budyniu białego

kruszonka:
-100 g. masła
-70 g. cukru
-1 cukier waniliowy
-150 g. mąki

2 jajka do smarowania

Sposób przygotowania przepisu:

ROGALIKI I BUŁECZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM

  • 1. Roztopić masło z margaryną, ostudzić do letniego.
  • 2. Rozetrzeć rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
  • ciasto3. Zmiksować jajka z żółtkami z solą i cukrami.Następnie dodać śmietanę i zmiksować. Do tego przesiać mąkę, wlać rozczyn z drożdży. Dodać mleko i chwilę zagnieść.Na koniec wlać rozpuszczony i letni tłuszcz. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk.Odstawić do wyrośnięcia, oprószając mąką i przykrywając ściereczką.
  • skł. na nadzienia4. Przygotować składniki na nadzienia.
  • 5. Na masę serową, utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser i parę kropli olejku, suchy budyń i zmiksować.
    Na kruszonkę, składniki rozetrzeć palcami na gruby żwirek.
  • formowanie rogalików6. Ciasto, podzielić na części. Brać porcjami,można ważyć po ok.0,5 kg. Na rogaliki, ciasto rozwałkowywać, w okrąg. Kroić radełkiem, albo nożem, na 12 części. Na krawędziach okręgu, kłaść łyżeczkami nadzienie.Zwijać w rogaliki.
  • smarowanie rogalików7. Układać na posmarowanej blaszce. Posmarować rozkłóconym jajkiem.
  • upieczone rogaliki8. Piec w 175* ok.25 min.
  • formowanie bułeczek9. Na bułeczki, z ciasta zrobić wałek i pokroić na 12 części. Z każdej zrobić placuszek, w środku cieńszy.
  • bułeczki przed pieczeniem10. Nakładać masę serową, posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
  • bułeczki upieczone11. Piec w 175* ok.25 min.
  • moje wypieki12. Odstawić do przestygnięcia. Można jeden rodzaj rogalików, polukrować za nitką, żeby można było odróżnić.
  • moje starsze wypieki13. Moje starsze wypieki :
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kolacz-slaski
  • moje wypieki14. Moje starsze wypieki.

Porady

Piekłam z półtorej porcji. Wyszło mi 60 rogalików i 24 bułeczek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylarogaliki i bułeczki krucho-drożdżowenadzienie makowenadzienie z marmoladynadzienie z sera i kruszonką
 

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem różanym

Dodane przez: Kamilla

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem różanym

Przepis dostałam od koleżanki z...

Rogaliki drożdżowe

Dodane przez: agnieszkadz

Rogaliki krucho-drożdżowe

Pyszne rogaliki na każdą okazję

image-1fvaoqq

Dodane przez: agarybak76

Rogaliki krucho-drożdżowe

Super szybkie i smaczne rogaliki,...

image-0mb87qu

Dodane przez: viki2903

Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Dodane przez: danusia19671

Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki które zawsze się udają

rogaliki krucho -drożdżowe z marmoladą z pigwowca

Dodane przez: joanna1974

rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą z pigwowca

pyszne puszyste rogaliki z marmoladą...