Rogaliki mają piękny słoneczny kolor, są niezwykle mięciutkie i puchate, mają wspaniały kształt. Będą idealne na śniadanie, a także deser. To obowiązkowy jesienny wypiek, polecam
Rogaliki dyniowe z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło. Podgrzewamy razem, aż masło się rozpuści. W misce ucieramy żółtka, cukier, aromat waniliowy i dyniowe puree. Dodajemy letnie mleko, mieszamy. Następnie wsypujemy drożdże i stopniowo dodajemy mąkę ciągle mieszając. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1h).
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na koło grubości 5mm. Koło dzielimy na 8 „trójkątów”. Na podstawie każdego trójkąta kładziemy porcję nutelli. Następnie zwijamy ciasno rogalika. Rogaliki odstawiamy na 20 minut do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Bułeczki pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zarumienia.
Smacznego :)
Komentarze