Rogaliki dyniowe z nutellą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Rogaliki mają piękny słoneczny kolor, są niezwykle mięciutkie i puchate, mają wspaniały kształt. Będą idealne na śniadanie, a także deser. To obowiązkowy jesienny wypiek, polecam 

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 450g mąki,
    • 1,5 łyżeczki drożdży instant,
    • 2 czubate łyżki puree z dyni,
    • ½ łyżeczki soli,,
    • 1/3 szklanki cukru,
    • 2 żółtka,
    • ¾ szklanki mleka,
    • 70g masła,
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
    • DODATKOWO:
    • Nutella,
    • 1 jajko+1 łyżka mleka,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Ciastka Rogaliki

Rogaliki dyniowe z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło. Podgrzewamy razem, aż masło się rozpuści. W misce ucieramy żółtka, cukier, aromat waniliowy i dyniowe puree. Dodajemy letnie mleko, mieszamy. Następnie wsypujemy drożdże i stopniowo dodajemy mąkę ciągle mieszając. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1h).
    Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na koło grubości 5mm. Koło dzielimy na 8 „trójkątów”. Na podstawie każdego trójkąta kładziemy porcję nutelli. Następnie zwijamy ciasno rogalika. Rogaliki odstawiamy na 20 minut do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Bułeczki pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zarumienia.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować