Rogaliki dyniowe z konfiturą

0 (0 ocen)

Rogaliki zawsze najbardziej smakują nam jesienią:) Dlatego wtedy goszczą u nas najczęściej.

Składniki:

  • 200g puree z dyni,
    250g margaryny,
    3 łyżki cukru,
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    szczypta soli,
    konfitura do nadziania,
    szklanka cukru pudru,
    łyżka soku z cytryny.

Rogaliki dyniowe z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, szczyptę soli i margarynę. Dodać puree z dyni (dynię pokroić w kosteczkę, ugotować do miękkości i zmiksować na papkę). Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na kształt koła. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce konfitury. Zwijać rogaliki do środka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30-35 minut w temp. 180st.

    Z cukru pudru i cytryny zrobić lukier, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Zimne rogaliki polać lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy