Rogaliki dyniowe z budyniem i piernikową nutą

  • wyświetlono: 95 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ostatnio króluje u mnie w domu dynia. Uwielbiam zwłaszcza pieczoną i często przygotowuję z niej różne dania i desery. Dzisiejsza moja propozycja to pyszne rogaliki w słonecznym kolorze. Takie rogaliki są idealne na śniadanie, ale nie tylko. Możemy je zabrać do szkoły, pracy czy na wycieczkę.

b
  • 4 porcje
  • 70min

Składniki

Składniki: na 8-10 rogalików
Ciasto:
• ok. 270 g mąki orkiszowej + do podsypania,
• ok. 70 ml lekko ciepłego mleka,
• 15 g świeżych drożdży,
• 50-70 g cukru,
• 1 jajko,
• 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła (nie margaryny),
• 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie, możemy pominąć),
• szczypta soli,
• ok. 100g dyniowego puree (u mnie z pieczonej),
• 2-3 krople aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)
Budyń:
• 300 ml mleka,
• 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (ok. 40g),
• 2 łyżki cukru (u mnie ksylitol fiński),
oraz
• olej kokosowy do posmarowania rogalików (może być inny tłuszcz),

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki dyniowe z budyniem i piernikową nutą

  • 1. Budyń:
    W około 100 ml mleka rozpuszczamy dokładnie budyń aby nie było grudek. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się mleka pomału wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Budyń studzimy.
    Ciasto:
    Mąkę przesiewamy przez sito. Ciepłe (nie gorące) mleko dokładnie mieszamy z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
    Do reszty mąki dodajemy szczyptę soli, masło, jajko, cukier, przyprawę do piernika oraz przygotowany rozczyn i wyrabiamy aż ciasto przestanie się lepić do ręki i będzie lśniące ciasto ( można użyć miksera lub robota kuchennego, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na kształt koła, a następnie dzielimy na 8 lub 10 trójkątów i na każdym kładziemy łyżkę budyniu i zwijamy zaczynając od szczerszej części. Rogaliki smarujemy odrobiną oleju. Układamy je na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy na kratce umieszczonej nad blaszce w piekarniku rozgrzanym do 180 C bez termoobiegu ok. 15 - 18 minut, do momentu aż rogaliki się zarumienią.

Porady

Ilość mąki jest orientacyjna i zależy od gęstości naszego dyniowego puree. Jeśli puree nie będzie zbyt rzadkie to musimy ilość mąki odpowiednio zwiększyć aby ciasto było jednolite.
Ilość cukru też jest orientacyjna i zależy od tego jak słodkie drożdżówki lubimy i jak słodkie mamy puree dyniowe.
Do ciasta możemy również użyć innej mąki w zależności od upodobań.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

na śniadaniena podwieczorekna przyjęcieDrozdzowe rogalikina wycieczkędo szkołydla małych i dużychdo pracyrogaliki z budyniemna jedn kęspuree z dyniijesienne rogaliki

Komentarze

Podobne przepisy

Krucho drożdżowe rogaliki z pieczarkami, porem i czosnkiem niedźwiedzim

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Krucho-drożdżowe rogaliki z pieczarkami,...

Proste i szybkie w przygotowaniu....

Dyniowy chlebek z kaszą manną i migdałami

Dodane przez: anemon

Dyniowy chlebek z kaszą manną i migdałami

Możemy potraktować go jako ciasto...

Słodkie bułki drożdżowe

Dodane przez: efrank

Słodkie bułki drożdżowe z budyniem, owocami...

Często je robię, zmieniając jedynie...


Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji

Dodane przez: alaaa

Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji

Pokochałam ten chlebek za jego...

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Dodane przez: joanna30

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rogaliki to doskonała propozycja...

Rogaliki z grzybami

Dodane przez: Cukiereczek

Rogaliki z grzybami

Zamiast kanapki do szkoły bądź...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE