Rogaliki drożdżowe ze śmietanką

4.5 (149 ocen)

Delikatne i puszyste rogaliki z śmietanką i mlekiem w proszku.

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
    7 dag drożdży
    2 łyżki mleka w proszku
    5 żółtek
    3/4 szkl. śmietanki 30 %
    4 łyżki cukru
    4 łyżki masła
    1/2 opak. cukru waniliowego
    szczypta solli

    marmolada lub nutella
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Rogaliki drożdżowe ze śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko w proszku rozetrzeć na gładką masę z 3 łyżkami letniej śmietanki. Do mleka rozprowadzonego śmietanką wkruszy drożdże. Dodać 1 łyżkę cukru oraz 2-3 łyżki mąki (tak by uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany)Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać do niej wyrośnięty rozczyn, żółtka, pozostały cukier, szczyptę soli oraz cukier waniliowy. Wyrabiać ciasto - najlepiej łyżką, dodają pod koniec stopione masło i resztę śmietanki. Wyrobić starannie ręką aż ciasto będzie elastyczne i dobrze wchłonie masło i śmietankę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podsypując mąką wałkować placki grubości ok.0,5 cm. Krajać na równej wielkości trójkąty. U podstawy każdego trójkąta ułożyć odrobinę marmolady lub nutelli i zwijać ciasto w kierunku wierzchołka trójkąta. Nadać kształt rogalika.
  • 4. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik posmarować z wierzchu żółtkiem i piec w temp. 180 stopni na złoty kolor.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zamiast marmolady lub nutelli rogaliki można też zawinąć z kawałeczkiem zimnego masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mleko Nutella Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować