Rogaliki drożdżowe z serkiem topionym

4.48 (146 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jednym słowem pycha. Najbardziej lubiane przez rodzinkę.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    2 jajka
    ¼ szkl. oleju
    5 dkg drożdży
    1 szkl. mleka (letniego)
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka cukru
    płaska łyżeczka soli
    3 serki topione śmietankowe
    sól ziołowa
    jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

4.48 (146 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Rogaliki Przystawki

Rogaliki drożdżowe z serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Do miski dajemy przesianą mąkę, dodajemy sól, cukier, proszek, olej. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do mąki. Drożdże rozrabiamy w pół szklanki mleka – zostawiamy ok. 10 minut do wyrośnięcia. Resztę mleka dajemy do mąki. Gdy drożdże podrosną dodajemy do mąki – wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie odchodzić od miski. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę (gdy chcemy przyspieszyć proces miskę z ciastem dajemy nad gorącą wodę). Gdy ciasto będzie gotowe to wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm i wykrawamy trójkąty. Na każdy z nich dajemy porcję serka topionego i zawijamy ( na podstawę trójkąta dajemy serek i zawijamy ku najwęższej części). Każdej rogalik smarujemy rozkłóconym jajkiem i sypiemy solą ziołową. Pieczemy na posmarowanej tłuszczem patelni ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni (na złoty kolor).

Porady

Możemy użyć serka o dowolnym smaku (na zdj. ziołowy). Proszek do pieczenia możemy pominąć, ja zawsze daję bo tak robiła moja babcia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować