Rogaliki drożdżowe z serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dajemy przesianą mąkę, dodajemy sól, cukier, proszek, olej. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do mąki. Drożdże rozrabiamy w pół szklanki mleka – zostawiamy ok. 10 minut do wyrośnięcia. Resztę mleka dajemy do mąki. Gdy drożdże podrosną dodajemy do mąki – wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie odchodzić od miski. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę (gdy chcemy przyspieszyć proces miskę z ciastem dajemy nad gorącą wodę). Gdy ciasto będzie gotowe to wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm i wykrawamy trójkąty. Na każdy z nich dajemy porcję serka topionego i zawijamy ( na podstawę trójkąta dajemy serek i zawijamy ku najwęższej części). Każdej rogalik smarujemy rozkłóconym jajkiem i sypiemy solą ziołową. Pieczemy na posmarowanej tłuszczem patelni ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni (na złoty kolor).
Porady
Możemy użyć serka o dowolnym smaku (na zdj. ziołowy).
Proszek do pieczenia możemy pominąć, ja zawsze daję bo tak robiła moja babcia.
Komentarze