Rogaliki drożdżowe z serem

  • wyświetlono: 651 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przepis na pyszne rogaliki, które nadziałam białym serem. Wy możecie je zrobić z czym tylko sobie zamarzycie: marmoladą, kremem czekoladowym lub budyniem. Nie zrażajcie się, że w cieście nie ma jajek, rogale wychodzą delikatne i puszyste nawet bez nich. Jedyny warunek to wyrobić dobrze ciasto :)

Schowek0100000
  • 16 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
3 dag drożdży świeżych
7 dag cukru + łyżka do drożdży
0,5 opakowania cukru waniliowego lub kilka kropli aromatu
szklanka ciepłego mleka
7,5 dag stopionego masła

nadzienie:
25 dag twarogu
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka kropli aromatu cytrynowego lub troszkę otartej skórki
żółtko
oraz:
białko do posmarowania rogali

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki drożdżowe z serem

  • 1. Drożdże rozkruszamy, rozcieramy z cukrem oraz dolewamy troszkę mleka i rozpuszczamy.
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, mleko, przestudzone masło, mieszamy i dolewamy rozpuszczone drożdże. Dokładnie i długo wyrabiamy ciasto. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia (ma podwoić objętość)

    Twaróg rozrabiamy za pomocą widelca,mieszamy z pudrem. Próbujemy, jeśli nasze nadzienie wydaję się za mało słodkie, to jeszcze dosypujemy cukru wg. własnego smaku. Dodajemy żółtko i mąkę ziemniaczaną oraz aromat, dobrze wyrabiamy.

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Jedną część wałkujemy na koło.

    Dzielimy na 8 w miarę równych części. Od strony dłuższej części nakładamy po łyżeczce serowego nadzienia.

    Zwijamy tak żeby ciastem przykryć nadzienie, dokładnie zlepiamy rogi i zwijamy do końca tworząc zgrabnego rogalika. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.

    Rogaliki przekładamy na blachę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (ja włączyłam piekarnik na 50 stopni C i tam sobie rosły ok. 15 minut, po czym je wyciągnęłam)

    Następnie piekarnik nagrzewamy na 180 st.C ustawienie góra dół, rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy ok. 15 minut do zarumienienia. Smacznego :)

Porady

Ser do nadzienia możemy zastąpić marmoladą, czekoladą, makiem lub budyniem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

na deserrogaliki drożdżowedla dziecina śniadanierogaliki z seremłatwe rogalikirogale puszyste

Komentarze

Podobne przepisy

image-12j1w5v

Dodane przez: viki2903

Bułeczki drożdżowe z serem i z kruszonką

Bułeczki drożdżowe z serem i z...

rogaliki

Dodane przez: wwwilovebakepl

Drożdżowe rogaliki na maślance

Jedne z najbardziej delikatnych,...

Rogaliki drożdżowe podwójnie czekoladowe

Dodane przez: beciiaaa

Rogaliki drożdżowe podwójnie czekoladowe

Pyszne, puszyste rogaliki drożdżowe...

bułeczki drożdżowe z serem na słodko

Dodane przez: magdzia44448

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z SEREM NA SŁODKO

PYSZNE, DOMOWE BUŁECZKI Z SEREM

Pleciony drożdżowy kołacz z serem

Dodane przez: joanna30

Pleciony drożdżowy kołacz z serem

Pięknie wygląda, a do tego świetnie...

Krucho drożdżowe rogaliki z pieczarkami, porem i czosnkiem niedźwiedzim

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Krucho-drożdżowe rogaliki z pieczarkami,...

Proste i szybkie w przygotowaniu....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE