Rogaliki drożdżowe z serem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszne rogaliki, które nadziałam białym serem. Wy możecie je zrobić z czym tylko sobie zamarzycie: marmoladą, kremem czekoladowym lub budyniem. Nie zrażajcie się, że w cieście nie ma jajek, rogale wychodzą delikatne i puszyste nawet bez nich. Jedyny warunek to wyrobić dobrze ciasto :)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    0,5 kg mąki pszennej
    3 dag drożdży świeżych
    7 dag cukru + łyżka do drożdży
    0,5 opakowania cukru waniliowego lub kilka kropli aromatu
    szklanka ciepłego mleka
    7,5 dag stopionego masła

    nadzienie:
    25 dag twarogu
    2-3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    kilka kropli aromatu cytrynowego lub troszkę otartej skórki
    żółtko
    oraz:
    białko do posmarowania rogali
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki drożdżowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy, rozcieramy z cukrem oraz dolewamy troszkę mleka i rozpuszczamy.
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, mleko, przestudzone masło, mieszamy i dolewamy rozpuszczone drożdże. Dokładnie i długo wyrabiamy ciasto. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia (ma podwoić objętość)

    Twaróg rozrabiamy za pomocą widelca,mieszamy z pudrem. Próbujemy, jeśli nasze nadzienie wydaję się za mało słodkie, to jeszcze dosypujemy cukru wg. własnego smaku. Dodajemy żółtko i mąkę ziemniaczaną oraz aromat, dobrze wyrabiamy.

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Jedną część wałkujemy na koło.

    Dzielimy na 8 w miarę równych części. Od strony dłuższej części nakładamy po łyżeczce serowego nadzienia.

    Zwijamy tak żeby ciastem przykryć nadzienie, dokładnie zlepiamy rogi i zwijamy do końca tworząc zgrabnego rogalika. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.

    Rogaliki przekładamy na blachę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (ja włączyłam piekarnik na 50 stopni C i tam sobie rosły ok. 15 minut, po czym je wyciągnęłam)

    Następnie piekarnik nagrzewamy na 180 st.C ustawienie góra dół, rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy ok. 15 minut do zarumienienia. Smacznego :)

Porady

Ser do nadzienia możemy zastąpić marmoladą, czekoladą, makiem lub budyniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować