Rogaliki drożdżowe z powidłami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Coś słodkiego do niedzielnej kawki. Drożdżowe rogaliki z powidłami.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na rozczyn:
    • 5 dag drożdży świeżych
    • ½ szk. mleka
    • 1 łyżka mąki
    • 4 łyżki cukru
    Składniki na ciasto:
    • 4 szk. maki pszennej
    • ½ kostki masła
    • 2 jajka całe
    • 1 ½ szk. mleka
    • Szczypta soli
    • ½ szk. kwaśnej śmietany
    Składniki dodatkowe:
    • Powidła
    • 1 białko z jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki

Rogaliki drożdżowe z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Wszystkie składniki na rozczyn łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło, wbijamy jajka, wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy sól oraz wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • ciasto 2. Następnie ciasto rozwałkowujemy, kroimy na małe trójkąty, na środku układamy po łyżeczce powideł i zwijamy w kształt rogali.
  • rogale 3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem i pieczemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
  • rogalik 4. Rogale przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować