Rogaliki drożdżowe z masą makową

3.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Pyszne, pulchniutkie, kuszące rogaliki, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe :)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej
    30g drożdży
    80g masła 
    250 ml mleka
    1 jajko
    2 żółtka
    4 łyżki cukru
    nadzienie: 300g masy makowej z puszki
    roztrzepane jajko do posmarowania rogalików
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Rogaliki

Rogaliki drożdżowe z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: do miseczki pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Zaczyn odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do większej miski, dodać roztrzepane jajko z żółtkami, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto stopniowo dodając roztopione masło (w razie potrzeby dodać mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Rogaliki drożdżowe z masą makową 2. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości około 1,5 cm i pokroić na 8 równych trójkątów ( lub więcej, jeśli koło jest duże). Na trójkąty ciasta nakładać po łyżeczce masy makowej. Zwijać do środka formując rogale.
  • Rogaliki drożdżowe z masą makową 3. Tak przygotowane rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia jeszcze na 15 minut. Po tym czasie posmarować je rozkłóconym jajkiem i piec ok. 15-20 minut w temp. 180. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

* z podanych składników wychodzi ok.30 rogalików * zamiast masy makowej można użyć ulubionej marmolady lub nutelli

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa Drożdże Jajka Masło Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować