Rogaliki drożdżowe z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: do miseczki pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Zaczyn odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do większej miski, dodać roztrzepane jajko z żółtkami, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto stopniowo dodając roztopione masło (w razie potrzeby dodać mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2.Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości około 1,5 cm i pokroić na 8 równych trójkątów ( lub więcej, jeśli koło jest duże). Na trójkąty ciasta nakładać po łyżeczce masy makowej. Zwijać do środka formując rogale.
3.Tak przygotowane rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia jeszcze na 15 minut. Po tym czasie posmarować je rozkłóconym jajkiem i piec ok. 15-20 minut w temp. 180. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
* z podanych składników wychodzi ok.30 rogalików
* zamiast masy makowej można użyć ulubionej marmolady lub nutelli
Komentarze