PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Rogaliki drożdżowe z masą krówkowąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/23/5a4a87b7cd008b38b004fd20c2b3236220db902c.jpeg12001083http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/rogaliki-drozdzowe-z-masa-krowkowa
Składniki na ciasto:
50 dag mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
ok 1 szkl mleka
2 jajka
3 łyżki cukru trzcinowego
10 dag masła
Nadzienie:
słoik kremu karmelowego
dodatkowo:
1 jajko do posmarowania rogalików
Sposób przygotowania przepisu:
Rogaliki drożdżowe z masą krówkową
1.
Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy placek na okrąg. Kroimy wzdłuż na trójkąty. Na każdy nakładamy po łyżeczce nadzienia. Zawijamy w rogalik. Układamy na blaszce. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, wkładamy do pieca. Pieczemy około 25 min w temp. 180C.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze