Rogaliki drożdżowe z masą krówkową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te rogaliki to popisowy deser w moim domu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    50 dag mąki pszennej
    15 g świeżych drożdży
    ok 1 szkl mleka
    2 jajka
    3 łyżki cukru trzcinowego
    10 dag masła

    Nadzienie:
    słoik kremu karmelowego

    dodatkowo:
    1 jajko do posmarowania rogalików
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki

Rogaliki drożdżowe z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy placek na okrąg. Kroimy wzdłuż na trójkąty. Na każdy nakładamy po łyżeczce nadzienia. Zawijamy w rogalik. Układamy na blaszce. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, wkładamy do pieca. Pieczemy około 25 min w temp. 180C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować