Rogaliki drożdżowe z marmoladą i sezamem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to wypróbowany przeze mnie i znajomych przepis na smaczne rogaliki.

  • 60 min

Składniki:

  • Mąka pszenna 1 kg
    Margaryna „Kasia” 2 kostki
    Jajka 4 szt.
    Drożdże świeże 100 g
    Cukier 4 łyżeczki
    Sól szczypta
    Mleko około 150 – 200 ml
    Cukier wanilinowy opcjonalnie
    Białko do posmarowania rogalików
    Marmolada do nadziewania rogalików 600 g
    Sezam do posypania

Rogaliki drożdżowe z marmoladą i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić zaczyn drożdżowy :
    drożdże o temperaturze pokojowej pokruszyć do szklanego naczynia
    dodać cukier, ciepłe (ale nie gorące mleko) i odstawić aby zaczyn
    podwoił swoją objętość
  • 2. Do miski przesiać mąkę , dodać szczyptę soli, wbić 4 jajka, dodać rozpuszczone, ciepłe margaryny i wszystkie składniki połączyć
    a następnie dodać zaczyn drożdżowy i zagnieść gładkie ciasto .
    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Kiedy ciasto nam wyrosło, dzielimy na części i za pomocą wałka każdą część wałkujemy, tworząc koło
    Za pomocą radełka lub noża (są dwa sposoby na tworzenie rogalików :
    1) wycinamy kwadraty 10 na 10 cm
    2) wycinamy trójkąty
    Na każdy kwadrat lub trójkąt nakładamy marmoladę i zawijamy rogaliki
  • 4. Rogaliki odstawić na kilka minut do wyrośnięcia, w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C
  • 5. Blaszki wysmarować tłuszczem, układać rogaliki, posmarować białkiem, posypać sezamem i piec około 20 minut

Porady

Z tego przepisu wychodzi dużo rogali (około 50 szt.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy