Rogaliki drożdżowe z marmoladą i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić zaczyn drożdżowy :
drożdże o temperaturze pokojowej pokruszyć do szklanego naczynia
dodać cukier, ciepłe (ale nie gorące mleko) i odstawić aby zaczyn
podwoił swoją objętość
2.Do miski przesiać mąkę , dodać szczyptę soli, wbić 4 jajka, dodać rozpuszczone, ciepłe margaryny i wszystkie składniki połączyć
a następnie dodać zaczyn drożdżowy i zagnieść gładkie ciasto .
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Kiedy ciasto nam wyrosło, dzielimy na części i za pomocą wałka każdą część wałkujemy, tworząc koło
Za pomocą radełka lub noża (są dwa sposoby na tworzenie rogalików :
1) wycinamy kwadraty 10 na 10 cm
2) wycinamy trójkąty
Na każdy kwadrat lub trójkąt nakładamy marmoladę i zawijamy rogaliki
4.Rogaliki odstawić na kilka minut do wyrośnięcia, w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C
5.Blaszki wysmarować tłuszczem, układać rogaliki, posmarować białkiem, posypać sezamem i piec około 20 minut
Porady
Z tego przepisu wychodzi dużo rogali (około 50 szt.)
Komentarze