Rogaliki drożdżowe z marmoladą i kremem czekoladowym

0 (0 ocen)

Wczoraj po raz pierwszy zrobiłam rogaliki, mimo iż nie są urodziwe to bardzo nam smakują.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    7 g drożdży instant
    500 g mąki
    75 g masła lub margaryny
    1/4 szklanki cukru
    1 jajko
    szczypta soli

    marmolada i/lub krem czekoladowy

    lukier:
    200 g cukru pudru
    5-6 łyżek soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki drożdżowe z marmoladą i kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wlgdfg 1. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać. W rondelku rozgrzać mleko i rozpuścić w nim masło, wystudzić. Ciepłe (ale nie gorące) mleko z masłem dodać do mąki i wbić jajko. Zagnieść ciasto drożdżowe (ciasto powinno odchodzić od rąk i miski, im dłużej wyrabiamy tym lepiej!). Uformować kulę i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  • image-0bwkr9b 2. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować okrągły placek i rozwałkować, po czym przeciąć na 8 trójkątów (jak pizze). Na każdy układać łyżeczkę marmolady/kremu czekoladowego. Zwijać od szerszej do węższej strony.
  • image-1xwywwf 3. Uformowane rogale ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 15 minut w 170 stopniach.
  • 4. Lukier: Cukier puder przesiać do miseczki. Zalać sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być półpłynna. Posmarować lukrem ostudzone rogale.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować