Rogaliki drożdżowe z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 1 min

Goszczą bardzo często na naszym stole

  • 1 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    2 margaryny (250 dkg)
    0,5 litra śmietany 18 %
    10 dkg drożdży
    szczypta soli szczypta cukru
    4 całe jajka

Rogaliki drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sito dzięki czemu ciasto będzie pulchniejsze. Dodajemy margarynę, jajka oraz śmietanę w której rozpuszczamy drożdże, następnie doprawiamy ciasto solą i cukrem. Wyrabiamy, jeśli ciasto będzie się lepić dosypujemy mąki.Dzielimy na kilka części po czym rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy trójkąty, Na najszerszą części naszego trójkąta dajemy małą łyżeczkę marmolady różanej i zwijamy lekko uciskając brzegi (aby podczas pieczenia zapobiec wypływaniu nadzienia) i formujemy rogalika. Wierzch rogalika smarujemy wodą i posypujemy cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 20 minut na złoty kolor.

Porady

Swietnie smakują jeszcze ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy