Rogaliki drożdżowe z dżemem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybkie rogaliki dla niespodziewanych gości

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

    pół opakowania suszonych drożdży

    1/3 szklanki mleka

    2 łyżki cukru + cukier do posypania

    125g masła

    2 jajka

    szczypta soli


Rogaliki drożdżowe z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z przesianą mąką, dodajemy 2 łyżki cukru i mleko.Następnie wbijamy 1 jajko, szczyptę soli oraz rozpuszczone jajko. Wszystko mieszamy za pomocą łyżki. Gdy ciasto wyrobimy na gładko, odstawiamy na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
  • 2. Gdy ciasto wyrośnie, wałkujemy go w okrąg, następnie wycinamy równe trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy dżem wiśniowy i zawijamy w rogalik. Jako nadzienie można użyć wszystkiego, wedle uznania.
  • 3. Tak przygotowane rogaliki smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 20 minut.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy