Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozkruszone drożdże wrzucić do ciepłego mleka ale nie gorącego. Wsypać 3 łyżki mąki i łyżkę cukru. Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia ( ok. 30 min. ). Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wbić jajka i wlać olej. Dokładnie zagnieść ciasto na stolnicy.
2.Ciasto podzielić na 3 części o każdą rozwałkować na płat o grubości 5 mm. Można posypać mąką, aby się nie przyklejały. Każdy płat podzielić na trójkąty. Nałożyć dżem lub nutellę. Zawijać rogaliki, zaczynając od szerszej strony.
3.Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i układać gotowe rogaliki. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200`.
Porady
Ciasto drożdżowe nie przyklei się do rąk, jeżeli posmarujemy je olejem. Rogaliki należy układać w odstępach, ponieważ w piekarniku jeszcze urosną.
Komentarze