Rogaliki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moje ulubione rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    - 500 ml mleka
    - 1 kg mąki pszennej + 3 łyżki
    - 100 g drożdży
    - szklanka oleju
    - 15 g proszku do pieczenia
    - 2 jajka
    - dżem lub nuttela

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozkruszone drożdże wrzucić do ciepłego mleka ale nie gorącego. Wsypać 3 łyżki mąki i łyżkę cukru. Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia ( ok. 30 min. ). Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wbić jajka i wlać olej. Dokładnie zagnieść ciasto na stolnicy.
  • 2. Ciasto podzielić na 3 części o każdą rozwałkować na płat o grubości 5 mm. Można posypać mąką, aby się nie przyklejały. Każdy płat podzielić na trójkąty. Nałożyć dżem lub nutellę. Zawijać rogaliki, zaczynając od szerszej strony.
  • 3. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i układać gotowe rogaliki. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200`.

Porady

Ciasto drożdżowe nie przyklei się do rąk, jeżeli posmarujemy je olejem. Rogaliki należy układać w odstępach, ponieważ w piekarniku jeszcze urosną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy