Rogaliki drożdżowe

4.98 (146 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne rogaliki, nadzienie można wykonać wg własnego upodobania.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 1 kostka margaryny
    - 1/2 kg mąki tortowej
    - 3 żółtka
    - 3 łyżki cukru
    - cukier waniliowy
    - 5 dag drożdży
    - marmolada
    - cukier puder do posypania
    - 1/2 szkl schłodzonego mleka
Wystaw ocenę:

4.98 (146 ocen)

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margaryna + cukier + żółtka + cukier waniliowy utrzeć. Drożdże rozpuścić w schłodzonym mleku i wlać do utartej margaryny. Wsypać mąkę i razem wyrobić ręką. Włożyć do lodówki na 2 godz. Po wyjęciu ciasto przerobić i podzielić na 4 części.
  • 2. Formowanie rogalików: jedną z 4 części ciasta rozwałkować i talerzem płytkim wykroić koło. Kolejno podzielić na 8 trójkątów (patrz rysunek) i na każdy z nich nałożyć marmoladę i zwinąć jak rogalika.
  • 3. Piec 25min w temp 180st C.

Porady

Formowanie rogalików: jedną z 4 części ciasta rozwałkować i talerzem płytkim wykroić koło. Kolejno podzielić na 8 trójkątów (patrz rysunek) i na każdy z nich nałożyć marmoladę i zwinąć jak rogalika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować