Rogaliki drożdżowe

  • wyświetlono: 197 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

rogaliki, które inaczej nazywają się "wypływające"

  • 40 porcje
  • Łatwy

Składniki

1 kg mąki
1 kostka palmy
10 dag drożdży
3 jajka
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
powidła śliwkowe
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki drożdżowe

  • Rogaliki drożdżowe1. Palmę utrzeć z jajkami. Drożdże pokruszyć w misce, dodać cukier i lekko podgrzane mleko, wymieszać.
    Mąkę przesiać do miski, dodać palmę utartą z jajkami, następnie drożdże. Dokładnie zagnieść i uformować kulę, którą zawinąć w gazę lub ściereczkę. Włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i poczekać aż ciasto wypłynie, ok 15-20 minut. Po wypłynięciu ciasto odwinąć, podzielić na 5 części, każdą po kolei rozwałkować. Rozwałkowane ciasto kroimy na 8 trójkątów, na każdym układamy marmoladę, zwijamy od dłuższego końca i formujemy rogaliki. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach. Powinno wyjść ok. 40 rogalików. Posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Jajkamarmoladamargarynadrożdżemleko

Komentarze

Podobne przepisy

rogaliki

Dodane przez: viki2903

Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Dodane przez: dragonik7

Rogaliki krucho drożdżowe

Małe, kruche na wierzchu, puszyste...

rogaliki

Dodane przez: Habibi Chi

Rogaliki drożdżowe z malinami

Pyszne i puszyste rogaliki drożdżowe...

Rogaliki drożdżowe nadziewane

Dodane przez: LucyG

Rogaliki drożdżowe nadziewane

Pyszne rogaliki. Szybkie w przygotowaniu,...

Rogaliki krucho-drożdżowe

Dodane przez: edyta337

Rogaliki Krucho-Drożdżowe

Kruche rogaliki drożdżowe z powidłami...

Kruche rogaliki drożdżowe

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Kruche rogaliki drożdżowe

Kruche rogaliki są drożdżowe, ale...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE