Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać letnie mleko. Dodać drożdże i 1 łyżeczkę cukru.
Mieszać aż drożdże się rozpuszczą.Dodać tyle mąki, żeby rozczyn miał
gęstość kwaśnej śmietany. Przykryć i odstawić go w ciepłe miejsce
na około 15-20 minut aż wyrośnie. Po tym czasie dodać resztę mąki i cukru.
Dodać sól, żółtko i wymieszać. Na końcu wlać letnie roztopione masło.
Ciasto dokładnie zagnieść i znów odstawić aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
2.Podzielić na dwie części. Pierwszą wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt, podzielić go na dwie części i z każdej wyciąć trójkąty.Na szerszej części trójkąta wyłożyć łyżeczkę nadzienia
i zwinąć w rogalik zaczynając właśnie od tej szerszej części.
Rogaliki zostawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
Następnie posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem i piec w 180 stopniach ok. 15 minut. Z drugą częścią ciasta postąpić identycznie.
Komentarze