Rogaliki drożdżowe

5 (170 ocen)

Rogaliki na drugie śniadanie.

Składniki:

  • Składniki na ok.25 szt:
    250 ml letniego mleka
    30g świeżych drożdży
    1/2 kg mąki
    50g masła
    100g cukru
    szczypta soli
    1 żółtko

    dowolne nadzienie:
    dżem, marmolada, nutella itp.

    1 żółtko+1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać letnie mleko. Dodać drożdże i 1 łyżeczkę cukru.
    Mieszać aż drożdże się rozpuszczą.Dodać tyle mąki, żeby rozczyn miał
    gęstość kwaśnej śmietany. Przykryć i odstawić go w ciepłe miejsce
    na około 15-20 minut aż wyrośnie. Po tym czasie dodać resztę mąki i cukru.
    Dodać sól, żółtko i wymieszać. Na końcu wlać letnie roztopione masło.
    Ciasto dokładnie zagnieść i znów odstawić aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
  • 2. Podzielić na dwie części. Pierwszą wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt, podzielić go na dwie części i z każdej wyciąć trójkąty.Na szerszej części trójkąta wyłożyć łyżeczkę nadzienia
    i zwinąć w rogalik zaczynając właśnie od tej szerszej części.
    Rogaliki zostawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
    Następnie posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem i piec w 180 stopniach ok. 15 minut. Z drugą częścią ciasta postąpić identycznie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować