Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy lekko podgrzany olej, pokruszone drożdże ( jeśli drożdże są suszone mieszamy je z mąką). Następnie wlewamy ciepłe lecz nie gorące mleko oraz roztopioną margarynę. Na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia przykrywając ściereczką.
2.Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, odrywamy kawałek, rozwałkowujemy tworząc koło i kroimy na 8 części. Powstałe trójkąty dowolnie nadziewamy (dżem, nutella, jabłka pokrojone w kostkę i posypane cukrem i cynamonem, gęsto ugotowany budyń) i zwijamy tak by powstały rogaliki. Odstawiamy na kilka minut by podrosły, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy około 15-20 minut w 170 stopniach.
Komentarze