Rogaliki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Rogaliki na kolację i śniadanko, robione z doskoku. Trochę grzebania w ogrodzie trochę w kuchni i są. Można powiedzieć, że robią się same. Poniżej przepis na 24 małe rogaliki lub 16 większych. Od razu mówię, że są pyszne i schodzą w mig. Wystarczy samo masełko. Pycha!

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
    100 g masła (roztopić)
    1 jajko
    350 ml ciepłego mleka
    30 g drożdży
    1-2 łyżki cukru
    ziarenka do posypania (sezam, mak, czarnuszka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Rogaliki

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i wlać mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mleka, wszystko zależy od użytej mąki. Miskę z ciastem przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie ciasto podzielić na dwie lub trzy części. Każdą kolejno rozwałkować na koło grubości pół cm. Koło pociąć na 8 trójkątów, czyli wzdłuż, wszerz i po skosach. Każdy trójkącik zwinąć w kierunku szpica, uformować rogalik i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.

    Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem lub mlekiem, posypać ulubionymi ziarenkami i włożyć do piekarnika. Piec około 15-18 minut do zrumienienia.

    Polecam, bo rogaliki są rewelacyjne. Zostawione na drugi dzień przykryć ściereczką, żeby nie wyschły. A jeśli jednak trochę wyschną to wystarczy je skropić wodą i włożyć na chwilę do piekarnika lub mikrofalówki i znowu mamy świeżutkie rogaliki.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować