Rogaliki drożdżowe

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 45 min

Rogaliki nadziewane powidłami śliwkowymi. Pychota

  • 1 godz. 45 min

Składniki:

  • 500g przesianej mąki pszennej
    25g drożdży świeżych
    1/2 szkl. ciepłego mleka
    3 łyżki cukru
    3 jajka
    65g roztopionego ostudzonego masła
    powidła śliwkowe
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki drożdżowe 1. Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy resztę mleka, roztopione masło. Teraz dodajemy mąkę i rozpuszczone drożdże, zagniatamy elatyczne ciasto. Jeżeli podczas wyrabiania ciasto klei się do rąk, delikatnie podsypujemy mąką. Odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości.
    Po tym czasie, ciasto dzielimy na 4 równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości do 0,5mm nie więcej. Placki kroimy na 8 trójkątnych części. Na szerszą stronę nakładamy łyżeczkę powideł i zwijamy rogalik. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, w tej temperaturze pieczemy 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować