Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy resztę mleka, roztopione masło. Teraz dodajemy mąkę i rozpuszczone drożdże, zagniatamy elatyczne ciasto. Jeżeli podczas wyrabiania ciasto klei się do rąk, delikatnie podsypujemy mąką. Odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie, ciasto dzielimy na 4 równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości do 0,5mm nie więcej. Placki kroimy na 8 trójkątnych części. Na szerszą stronę nakładamy łyżeczkę powideł i zwijamy rogalik. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, w tej temperaturze pieczemy 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Studzimy na kratce.
Komentarze