ROGALIKI DROŻDŻOWE

4.48 (172 ocen)

Coś słodkiego do kawki... Pyszne drożdżowe rogaliki z dżemem truskawkowym.

Składniki:

  • Składniki:
    *0,5-0,6kg mąki
    *50g drożdży świeżych
    *1 jajko
    *6 łyżek cukru
    *szczypta soli
    *1 szkl. mleka
    *2-3 łyżki wody
    *3 łyżki roztopionego masła.
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (NIE GORĄCE!!!) mleko, 3 łyżki mąki i wszystko porządnie wymieszać. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, lekko roztrzepane jajko, roztopione (wystudzone) masło, sól, wodę, pozostały cukier i zagnieść ciasto. Dobrze zagniecione odstawić w ciepłe miejsce , aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie znów zagnieść. Ciasto podzielić na niewielkie porcje i rozwałkować dość cienko. Pokroić na równe trójkąty. na każdy położyć na brzegu trochę marmolady (bądź dowolnego innego nadzienia) i zwinąć formując rogaliki. Odstawić na ok. 15min. do wyrośnięcia, posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 175'C ok. 15-20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować