Rogaliki czekoladowo-budyniowe

0 (0 ocen)

Do przygotowania w expresowym tempie, pod warunkiem że mamy w domu płat ciasta francuskiego. Bo nawet jeśli nie mamy budyniu w torebce, to zawsze możemy go przygotować ze składników podstawowym czyli mleka, żółtek, cukru i mąki. Polecam, są pyszne i szybko znikają ;)

Składniki:

  • Na ok 28 sztuk:

    2 duże płaty ciasta francuskiego
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    350ml mleka + 1 łyżka
    2 łyżki cukru
    1 mleczna czekolada
    1 żółtko
    50g włoskich orzechów

Rogaliki czekoladowo-budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 300ml mleka gotujemy, w 50ml rozpuszczamy proszek budyniowy oraz cukier i wlewamy do gotującej się reszty.
    Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    Platy ciasta francuskiego kroimy na pół wzdłuż dłuższego boku, a następnie na trójkąty.
    Każdy trójkąt smarujemy rozpuszczoną czekoladą a na krótszy bok dajemy łyżeczkę budyniu. Zwijamy w rogalik. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy posiekanymi orzechami.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez ok 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy