Rogaliki czekoladowe z budyniem

0 (0 ocen)

Małe, kruche i czekoladowe rogaliki z dodatkiem budyniu. To takie ciasteczka na raz, które szybko znikają.

Składniki:


  • Ciasto:
    220 g mąki pszennej typ 500
    1 łyżka kakao
    110 g miękkiego masła
    95 g cukru
    5 g cukru waniliowego
    40 g budyniu czekoladowego bez cukru
    2 żółtka
    2 łyżki mleka
    Lukier:
    3-4 łyżki cukru do polew
    2 łyżki mleka

Rogaliki czekoladowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z odważonej mąki odjąć 1 łyżkę i zastąpić 1 łyżką kakao. Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą i zwartą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć ciasto, odrywać po kawałku i formować małe rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-15 minut z termoobiegiem w 180 stopniach. Ułożyć na metalowej kratce do wystudzenia.
    Lukier: cukier utrzeć na gładko z mlekiem.
    Zimne rogaliki udekorować lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy