Rogaliki cebulowe

  • wyświetlono: 384 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Moja wariacja na temat klasycznych cebularzy, Rogaliki przygotowane według mojego przepisu są kruche z zewnątrz i mięciuteńkie w środku z pysznym farszem cebulowo-serowym z nutą tymianku. W sam raz jako dodatek do czerwonego barszczu albo przekąska (w karnawale, w czasie oglądania meczu, itp.)

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n

Składniki

- 1,5 szklanki mąki żytniej,
- 0,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania,
- 2,5 dag świeżych drożdży,
- płaska łyżeczka cukru,
- ok. 100-120 ml letniej wody,
- 1/2 łyżeczki soli,
- łyżka oleju rzepakowego.
Farsz:
- 2 większe cebule,
- płaska łyżeczka suszonego tymianku,
- 3 dag startego oscypka lub wędzonego, żółtego sera,
- łyżka oleju,
- płaska łyżeczka masła,
- sól, pieprz.
Ponadto:
- tłuszcz i mąka do formy,
- 2 łyżki mleka.

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki cebulowe

  • 1. Przygotowujemy ciasto: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, łyżką mąki pszennej i łyżką mąki żytniej, a następnie rozpuszczamy w ok. 100 ml letniej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 20 minut) - rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Resztę mąki pszennej i żytniej przesiewamy przez sito do miski, dodajemy sól, mieszamy. W suchych składnikach robimy dołek, wlewamy wyrośnięte drożdże i łyżkę oleju. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (jeżeli jest za suche, dodajemy więcej letniego płynu, a jeżeli zbyt wilgotne, nieco mąki). Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (ok. 30-40 minut).
  • 2. Przygotowujemy farsz: Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka.
    W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, lekko solimy i szklimy ok. 4-5 minut. Następnie dodajemy tymianek oraz masło, podlewamy niewielką ilością wody (ok. 1-2 łyżki wody) i dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy, studzimy.
    Wystudzony farsz cebulowy łączymy ze startym serem (oscypkiem lub wędzonym).
  • 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 2 części.
    Z każdej części formujemy kulę, lekko ją spłaszczamy, a następnie rozwałkowujemy na okrągły placek na podsypaną mąką blacie.
    Każdy placek dzielimy na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie rozsmarowujemy ok. 1-2 łyżeczki farszu i zwijamy zgrabne rogaliki.
    Uformowane rogaliki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
    Wierzchy rogalików smarujemy mlekiem. Blachę w rogalikami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy ok. 25 minut na złoty kolor.

Porady

1) Rogaliki są doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno.
2) Wierzch posmarowanych rogalików można posypać kminkiem lub makiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sertania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakitymianekcebulaoscypekciasto drożdżowedrożdżeostatkiprzekąskarogalikikarnawałsylwestercebularzedo piwaandrzejkiser wędzonyDrozdzowe rogalikiwytrawne wypiekikruche rogalikiprzepis_miesiąca1000imprezowa przekąskado czerwonego barszczurogaliki cebulowecebularze inaczejfarsz cebulowywytrawne rogaliki

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki z kapustą

Dodane przez: Jaga85

Kapuściane rogaliki

Pyszne, puchate rogaliki – idealne...

rogale

Dodane przez: Milena127

Serowe rogaliki

Puszyste rogaliki jako dodatek...

Słone rogaliki

Dodane przez: paulina57

Słone rogaliki

Mięciutki rogaliki o słonawym smaku...

Chleb cebulowy

Dodane przez: iziona

Chleb cebulowy

Gdyby kupowanie pieczywa w sklepie...

rogaliki solanki

Dodane przez: alaaa

Rogaliki solanki

Rogaliki te są świetnym dodatkiem...

Chleb cebulowy

Dodane przez: benka

Chleb cebulowy

Smaczny chleb pachnący cebulą,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE