ROGALIKI BEZ JAJEK Z JAGODAMI

4.5 (157 ocen)

  • 30 min

Są bardzo jagodowe i mięciutkie.Znikają ze stołu w tempie ekspresowym.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    1 gęsta śmietana 200ml
    1 cukier waniliowy 16g
    1 kostka margaryny Kasi
    3 łyżki cukru
    3 dag świeżych drożdży /1 łyżka/
    2 łyżki cukru pudru do posypania

    Nadzienie:
    1 litr świeżych jagód
    0,5 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki bez jajek z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ROGALIKI BEZ JAJEK Z JAGODAMI 1. Margarynę posiekać nożem w misce z mąką i cukrami.
    Drożdże rozkruszyć w śmietanie i wymieszać.
    Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto.
    Rozwałkować na paski o szerokości 5cm i powycinać trójkąty.
  • 2. Na każdy trójkąt nałożyć po 1 łyżeczce jagód posypać 0,5 łyżecką cukru.
    Zwinąć każdy trójkąt w kierunku najdłuższego formując kształt rogali.
    Ułożyć na blaszce w odstepach bo urosną podczas pieczenia .
    Wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec 15 min.
  • 3. Upieczone rogaliki ułożyć na talerzach posypać cukrem pudrem i udekorować jagodami.

Porady

z podanych produktów wychodzi 18-20 rogali

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować