1.1. Smarujemy blachy tłuszczem, obsypujemy kaszą manną/bułką tartą.
2. Margarynę, mąkę, 2 łyżeczki cukru, jajko, sól,drożdże i śmietanę łączymy i zagniatamy w jednolite ciasto. Powstałe ciasto dokładnie zawijamy w czystą ściereczkę kuchenną i wkładamy do miski z zimną wodą.
3.Kiedy ciasto wypłynie na wierzch, wyjmujemy je i chwilę wyrabiamy jeszcze na stolnicy.
4. Następnie cienko rozwałkowujemy i wykrajamy kwadraty. Smarujemy je nadzieniem (powidłami bądź marmoladą), ukośnie zwijamy i wykładamy na blaszy.
5. Rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem.
6. Pieczemy do momentu aż rogaliki przybiorą złoty kolor ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 *.
Komentarze