Rogaliki Anny

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Rogaliki z marmoladą. Wyśmienite, smakują każdemu.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -tłuszcz do wysmarowania blaszy
    -kostka margaryny lub masła
    -1 jajko
    -50 dag. mąki tortowej
    - 2 łyżeczki cukru
    - szczypta soli
    -5 dag. drożdży
    -pół szklanki śmietany
    -powidła śliwkowe, ewentualnie gęsta marmolada
    -1 jajko do smarowania rogalików
    -cukier do posypywania rogalików
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Rogaliki

Rogaliki anny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Smarujemy blachy tłuszczem, obsypujemy kaszą manną/bułką tartą.
    2. Margarynę, mąkę, 2 łyżeczki cukru, jajko, sól,drożdże i śmietanę łączymy i zagniatamy w jednolite ciasto. Powstałe ciasto dokładnie zawijamy w czystą ściereczkę kuchenną i wkładamy do miski z zimną wodą.
    3.Kiedy ciasto wypłynie na wierzch, wyjmujemy je i chwilę wyrabiamy jeszcze na stolnicy.
    4. Następnie cienko rozwałkowujemy i wykrajamy kwadraty. Smarujemy je nadzieniem (powidłami bądź marmoladą), ukośnie zwijamy i wykładamy na blaszy.
    5. Rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem.
    6. Pieczemy do momentu aż rogaliki przybiorą złoty kolor ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 *.

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować