Rogaliki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie sposób im się oprzeć.

  • 60 min

Składniki:

  • 4szkl. mąki
    100g drożdży
    250ml kwaśnej śmietany
    3 jajka
    100g cukru
    80g roztopionego zimnego masła
    sól
    powidła
    cukier puder
    polewa czekoladowa

Rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, dwa jajka, szczyptę soli i roztopione zimne masło. Dokładnie wyrobić ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30min. Rozwałkować ciasto na placek. Pociąć na trójkąty. Na każdym położyć nadzienie i zwinąć w rogalik. Posmarować rozkłóconym jajkiem i piec w temp 180C 15-20min. Posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową.

Komentarze

Podobne przepisy