- 0,5 kg mąki,
- 200g masła
- pół szklanki śmietany 18%
- 50 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 1 jajko
- dżem, konfitura lub nutella
Sposób przygotowania przepisu:
Rogaliki
1.
Drożdże mieszamy ze śmietaną na gładką masę, następnie wrzucamy wraz z pozostałymi składnikami do przesianej mąki i ugniatamy ciasto.
2.
Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę. Dzielimy na 4 równe kule. Każdą z kul rozwałkujemy na kształt koła i dzielimy na 12 trójkątów. Na brzegu układamy dżem lub nutellę i zwijamy w rogale.
3.
Rogale układamy na papierze do pieczenia, smarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 15 min. Gotowe rogale posypujemy cukrem pudrem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze