Rogaliki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dobre do popołudniowej herbatki

  • 20 min

Składniki:

  • *3 łyżki cukru
    *0,5kg mąki pszennej
    *0,75 kostki miękkiej margaryny
    *0,5 szklanki mleka
    *50g drożdży
    *1 jajko
    *2 żółtka
    *1 mleczna czekolada
    *nadzienie według uznania

Rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrabiamy z mlekiem i 1 łyżką cukru,odstawiamy do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki,reszty cukru,pokrojonej miękkiej margaryny,żółtek i jajka.Wygniatamy ciasto w miarę potrzeb podsypujemy mąką.
  • masa na rogaliki 2. Z przygotowanego ciasta odrywamy kulę wielkości pięści i rozwałkowujemy na placek grubości ok. 3mm.
    Placek dzielimy na 8 części (nożem od środka,podobnie jak w przypadku pizzy).Na końcu każdego kawałka wykładamy nadzienie wg uznania i zwijamy rogalik.Przygotowane rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,bądź posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z 4 łyżkami mleka i dekorujemy rogaliki.

Porady

Ja rogaliki nadziałam budyniem waniliowym,radzę tylko w tym przypadku nadziewać już upieczone rogaliki,bo jeśli zrobimy to tak jak podane jest w przepisie to nadzienie wypłynie podczas pieczenia. Budyniem można nadziewać przy pomocy małej szprycy.

Komentarze

Podobne przepisy