Rogaliki 3 składnikowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Rogaliki 3 składnikoweRogaliki są mięciutkie i delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Wspaniale smakują te z marmoladą i nutellą.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki

    masło 250 g
    gęsta, kwaśna śmietana 1 szklanka
    mąka pszenna 3 szklanki
    *Szklanka o pojemności 250 ml

    ponadto
    gęsta marmolada
    nutella
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki 3 składnikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki siekamy do uzyskania kruszonki. Składniki przekładamy na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy do godziny w lodówce.
    Ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich cienko wałkujemy. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Rozwałkowany placek dzielimy na osiem części, tak aby powstało osiem równych trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nadzienie i dość ciasno zwijamy ku wierzchołkowi starając się, aby nadzienie nie wypłynęło.
    Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki przed pieczeniem można schłodzić. Pieczemy przez 10- 15 minut w temperaturze 200 °C ( wcześniej nagrzewamy piekarnik ). Studzimy na kratce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować