1.Robimy rozczyn: łyżeczkę cukru, mąki i ciepłego mleka mieszamy z drożdżami. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie roztapiamy masło i ostawiamy do wystudzenia. Kiedy rozczyn będzie gotowy, mieszamy z ciepłym mlekiem i dosypujemy mąkę, następnie jajka (cały czas wyrabiając) na koniec roztopioną margarynę (jeszcze lekko ciepłą). Wyrabiamy.. Cały sekret udanej drożdżówki to właśnie wyrabianie, potrzebuje ona trochę czasu i uczucia, należy wyrabiać ok. 15 min.
Ciasto dzielimy na kawałki. Każdy wałkujemy i tniemy jak pizze. Na najszerszym miejscu trójkącika nakładamy czekoladę i rolujemy, formujemy rogalik. Tak przygotowane rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia a następnie pieczemy ok 35 min w temp. 180 stopni :)
Komentarze