Rogaliki

0 (0 ocen)

  • 1 min

Są pyszne i wbrew pozorom bardzo proste :)

  • 1 min

Składniki:

  • -Ok. 0,5 kg mąki
    -3/4 szklanki cukru
    -1,2 opakowania drożdży
    -1 szklanka mleka
    -kostka margaryny
    -4 jajka
    -czekolada

Rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy rozczyn: łyżeczkę cukru, mąki i ciepłego mleka mieszamy z drożdżami. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie roztapiamy masło i ostawiamy do wystudzenia. Kiedy rozczyn będzie gotowy, mieszamy z ciepłym mlekiem i dosypujemy mąkę, następnie jajka (cały czas wyrabiając) na koniec roztopioną margarynę (jeszcze lekko ciepłą). Wyrabiamy.. Cały sekret udanej drożdżówki to właśnie wyrabianie, potrzebuje ona trochę czasu i uczucia, należy wyrabiać ok. 15 min.
    Ciasto dzielimy na kawałki. Każdy wałkujemy i tniemy jak pizze. Na najszerszym miejscu trójkącika nakładamy czekoladę i rolujemy, formujemy rogalik. Tak przygotowane rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia a następnie pieczemy ok 35 min w temp. 180 stopni :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy