Rogaliki

0 (0 ocen)

  • 40 min

w wolnych chwilach lubię coś słodkiego zrobić

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto:1/2 mąki, 6 łyżek mleka, 2 łyżki cukru, 6 dag drożdży, 2 jaja, 1 kostka masła
    Nadzienie :marmolada, gęsty dżem .

Rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, cukier i drożdże dokładnie rozetrzeć, pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Mąkę przesiać, tłuszcz roztopić.
    Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto.
    Rozwałkować placek o grubości 0,5 cm wykrawać trójkąty, na których u podstawy umieszczać farsz, zwijać i formować rogaliki.
    Posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni C na złoty kolor.

Komentarze

Podobne przepisy