Rogale z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć i wymieszać z 100 ml mleka, cukrem i 2 łyżkami mąki.
Odstawić do wyrośnięcia.
2.Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub utłuc (mogą być pozostałe z obiadu).
Mąką przesiać do miski, dodać jedno jajko, wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki. Zamiesić gładkie, elastyczne ciasto. Miesić aż będzie odklejać się od ręki. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
3.Pomidory odsączyć z oliwy i pokroić w małą kostkę.
4.Gdy ciasto podwoi swą objętość wyjąć je na blat i ponownie zagnieść. Wypuszczamy w ten sposób nadmiar powietrza.
Podzielić ciasto na dwie części. Każdą rozwałkować dość cienko, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać oregano i pomidorami, można jeszcze ciut posolić.
5.Każde koło podzielić na 6 lub 8 części i zwinąć rogale.
Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić do wyrośnięcia, posmarować pozostałym jajkiem.
Piec przez 20 minut w temperaturze 180*C, ostudzić na kratce.
Porady
Ciasto dzieliłam na 6 części i wyszło mi 12 dość dużych rogali.
Z tego ciasta można zrobić też czosnkowe rogale.
Komentarze