Rogale z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto drożdżowe z dodatkiem gotowanych ziemniaków, puszyste i mięciutkie, a w środku suszone pomidory i oregano.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    150 g ugotowanych ziemniaków
    200-220 ml ciepłego mleka
    25 g świeżych drożdży
    2 jajka
    1 łyżka miękkiego masła
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    Dodatkowo :
    2 łyżki suszonego oregano
    mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogale z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć i wymieszać z 100 ml mleka, cukrem i 2 łyżkami mąki.
    Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub utłuc (mogą być pozostałe z obiadu).
    Mąką przesiać do miski, dodać jedno jajko, wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki. Zamiesić gładkie, elastyczne ciasto. Miesić aż będzie odklejać się od ręki. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
  • 3. Pomidory odsączyć z oliwy i pokroić w małą kostkę.
  • 4. Gdy ciasto podwoi swą objętość wyjąć je na blat i ponownie zagnieść. Wypuszczamy w ten sposób nadmiar powietrza.
    Podzielić ciasto na dwie części. Każdą rozwałkować dość cienko, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać oregano i pomidorami, można jeszcze ciut posolić.
  • 5. Każde koło podzielić na 6 lub 8 części i zwinąć rogale.
    Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Odstawić do wyrośnięcia, posmarować pozostałym jajkiem.
    Piec przez 20 minut w temperaturze 180*C, ostudzić na kratce.

Porady

Ciasto dzieliłam na 6 części i wyszło mi 12 dość dużych rogali. Z tego ciasta można zrobić też czosnkowe rogale.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować