Rogale z serem

0 (0 ocen)

Śmiało mogą konkurować z rogalami kupionymi w cukierni:)

Składniki:

  • Ciasto:
    4 dag świeżych drożdży,
    3 łyżki cukru,
    15 dag margaryny,
    2 szkl. mąki,
    3/4 szkl. mleka,
    3 żółtka,
    szczypta soli,
    3 łyżki cukru pudru.

    Nadzienie:
    25 dag półtłustego twarogu,
    cukier waniliowy,
    kilka łyżek śmietanki kremówki.

Rogale z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżką mąki i łyżką ciepłego mleka. Odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Do mąki dodać cukier, żółtka utarte z cukrem pudrem, wyrośnięty rozczyn, sól, stopioną zimną margarynę oraz resztę ciepłego mleka. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godz. Następnie podzielić ciasto na 3 części, każdą rozwałkować na kształt koła. Każde koło podzielić na 8 trójkątów.
  • 2. Twaróg utrzeć ze śmietanką i cukrem waniliowym. Nakładać po łyżeczce farszu na każdy trójkącik, zwijać, formując rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 40min. Następnie posmarować cienko mlekiem i piec ok. 30 min w temp. 170-180st. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy