Rogale z serem

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Delikatne, bardzo smaczne rogale z serem,posypane czarnuszką.

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • mąka pszenna Typ-650 70 dag
    świeże drożdże 30 g
    mleko ciepłe 300 ml
    jajka 1 szt.+ 1 żółtko
    sól 1 łyżeczka
    cukier 1 łyżeczka
    olej 100 ml
    czarnuszka do posypania
    białko do posmarowania
    twaróg 20 dag
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale

Rogale z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto, dzielimy je na 9 równych części. Z każdej części robimy placek, w połowie go nacinamy, a w nie naciętej połowie układamy farsz zrobiony z sera i cukru waniliowego. Zwijamy placek od strony sera w rulon. Tak robimy z każdym kawałkiem ciasta. Rulony zawijamy w księżyce, taki wygląd rogala. Układamy rogale na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy każdy rogal białkiem. Rogale posypujemy czarnuszką. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach Celsjusza do ładnego zarumienienia się rogali. Upieczone rogale studzimy na kratce.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować