Rogale z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn : Jajka zmieszać ze śmietaną, cukrem i drożdżami. Odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę miękką posiekać z mąką, dodać zaczyn, cukier waniliowy i zarobić na gładkie ciasto. Ciasto nie musi rosnąć, można od razu robić rogale.
2.Podzielić ciasto na 6 części. Rozwałkowywać każdą część w kształcie koła na grubość 5 mm.
Każde koło podzielić promieniście na 8 części.
3.Na każdą część koła nałożyć porcję marmolady i zwijać rogale.
4.Rogale ułożyć w odległościach na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozbełtać jajka z mlekiem i posmarować pędzelkiem rogale.
5.Pieczemy rogale w piekarniku nagrzanym do 200*C przez około 20 minut.
Po upieczeniu, rogale studzimy na kratce.
6.Przygotowujemy lukier : cukier puder i sok z cytryny ucieramy na gładką szklistą masę.
Przekładamy rogale na deseczkę i lukrujemy rogale.
7.Jak lukier zastygnie, możemy przełożyć rogale na duży talerz, lub paterę.
8.Smacznego !
Porady
Rogale możemy przygotować z różnym nadzieniem np. marmoladą z konfiturą różaną, czekoladą, masą makową, masą orzechową itp.
Komentarze