Rogale z marmoladą

4.5 (144 ocen)

Pyszne, lekkie i bardzo delikatne rogale. Doskonałe na poranne śniadanie oraz drugie śniadanie do szkoły, czy też przedszkola.

Składniki:

  • 560 g maki pszennej
    20 g drożdży świeżych
    300 ml mleka
    60 g masła
    100 g cukru
    pół łyżeczki soli
    2 duże jajka

    marmolada do nadziania rogali

    1 małe jajko do posmarowania wierzchu rogali
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogale z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy do nich dwie łyżki letniego mleka, łyżkę cukru oraz 1,5 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Pozostałe mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego masło oraz resztę cukier. Gdy składniki się rozpuszczą dodajemy roztrzepane jajka. Całość dokładnie ze sobą mieszamy.
    Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn oraz mleko z dodatkami. Ze składników zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto ( przy dotknięciu palcem ciasto powinno od razu wrócić do pierwotnego kształtu). Formujemy kulę posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
    Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z naczynia i krótko wyrabiamy. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na około 5 mm i tniemy na 8 trójkątów. Na krótszy bok nakładamy porcję marmolady, a następnie zwijamy zgrabne rogale, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
    Wierzch każdego rogala smarujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
    Gdy rogale wyrosną pieczemy je w temp. 200 st przez około 25 - 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować