Rogale z makiem

0 (0 ocen)

Rogale takie troszkę dla leniwych bo z gotową masą makową jednak to im wcale nie ujmuje w smaku.

Składniki:


  • ciasto:
    200 ml mleka
    50 dag mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    2,5 dag drożdży
    1 jajko
    60 gram masła
    dodatkowo:
    150 gram masła
    masa makowa:
    1/2 puszki masy makowej
    10 dag marcepanu
    2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    1 łyżka miodu
    lukier :
    1 szklanka cukru pudru
    kilka kropli soku z cytryny
    woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogale z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogale z makiem 1. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut.
    Mąkę przesiać, dodać do niej szczyptę soli, jajko, mleko z drożdżami i rozpuszczone oraz przestudzone masło. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na 30 minut do podrośnięcia.
    150 gram masła zamrozić i zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt na 3/4 całego ciasta rozsypać starte masło i przykryć do połowy szerokości ciastem bez masła, następnie złożone ciasto ułożyć na części z masłem, zlepić dokładnie boki.
  • rogale  makiem 2. Ciasto ostrożnie rozwałkować na prostokąt tak, aby nie wyciekło w trakcie wałkowania masło, rozwałkowane ciasto ponownie złożyć na trzy tak jak wcześniej i schłodzić w lodówce 30 minut po tym czasie ponownie rozwałkować i złożyć( czynność powtarzać trzy razy)
  • rogale z makiem 3. Masa makowa:
    Do gotowej masy makowej z puszki dodać orzechy, skórkę, marcepan i miód, dokładnie wszystko ze sobą połączyć.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i pociąć na trójkąty
  • image-20y8vrg 4. na każdym rozsmarować masę makową i zwijać zaczynając od podstawy po pierwszym zawinięciu na środku ciasta zrobić małe nacięcie i dalej zwijać rogale.

    Zwinięte rogale ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem i odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
    Piec w temp. 180st około 20 minut do uzyskania złotego koloru.

    Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i niewielką ilości wody na gładki lukier, przygotowanym lukrem polać upieczone i wystudzone rogale i zanim zastygnie lukier można posypać posiekanymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować