Rogale z makiem

0 (0 ocen)

Puszyste i smaczne rogale, dobre nawet na drugi dzień! Pasują i do dżemu i do wędliny, posypane makiem, ale można użyć także sezamu

Składniki:


  • 200 g mleka
    1 łyżka cukru
    25 g drożdży
    1 jajko
    3 łyżki oleju rzepakowego
    100 g jogurtu greckiego
    500 g mąki pszennej typ 650
    0,5 łyżeczki soli
    1 garść maku
    jajko do posmarowania

Rogale z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    do kubka wlać mleko i lekko je podgrzać, dodać cukier i drożdże, wymieszać do rozpuszczenia.

    Do misy robota wsypać mąkę i sól, wrzucić jogurt grecki, wlać olej i wbić jajko. Dodać rozczyn i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

    Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść i podzielić na 9 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na jajowaty placuszek i zwinąć rogale. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Odstawić na 30 minut do napuszenia.

    Wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec oko 25 minut, aż będą rumiane.
    Wystudzić na kratce

Komentarze

Podobne przepisy