Rogale z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
do kubka wlać mleko i lekko je podgrzać, dodać cukier i drożdże, wymieszać do rozpuszczenia.
Do misy robota wsypać mąkę i sól, wrzucić jogurt grecki, wlać olej i wbić jajko. Dodać rozczyn i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść i podzielić na 9 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na jajowaty placuszek i zwinąć rogale. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Odstawić na 30 minut do napuszenia.
Wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec oko 25 minut, aż będą rumiane.
Wystudzić na kratce
Komentarze