Rogale z makiem

  • wyświetlono: 399 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Puszyste i smaczne rogale, dobre nawet na drugi dzień! Pasują i do dżemu i do wędliny, posypane makiem, ale można użyć także sezamu

Alex M

Składniki


200 g mleka
1 łyżka cukru
25 g drożdży
1 jajko
3 łyżki oleju rzepakowego
100 g jogurtu greckiego
500 g mąki pszennej typ 650
0,5 łyżeczki soli
1 garść maku
jajko do posmarowania

Sposób przygotowania przepisu:

Rogale z makiem

  • 1.
    do kubka wlać mleko i lekko je podgrzać, dodać cukier i drożdże, wymieszać do rozpuszczenia.

    Do misy robota wsypać mąkę i sól, wrzucić jogurt grecki, wlać olej i wbić jajko. Dodać rozczyn i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

    Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść i podzielić na 9 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na jajowaty placuszek i zwinąć rogale. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Odstawić na 30 minut do napuszenia.

    Wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec oko 25 minut, aż będą rumiane.
    Wystudzić na kratce

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodymakdrożdżerogale

Komentarze

Podobne przepisy

Rogale.

Dodane przez: Słodko Słodka

Rogale z dodatkiem twarogu

Takie rogale idealnie sprawdzą...

Słodkie bułeczki z makiem

Dodane przez: anemon

Słodkie bułeczki z makiem

Delikatnie słodkie bułeczki posypane...

.

Dodane przez: Anitka0804

Rogale drożdżowe z nutellą

Pyszne drożdżowe duże rogale z...

Drożdżowe słoneczko z makiem.

Dodane przez: weronika63

Drożdżowe słoneczko z makiem

Bardzo smaczny placek drożdżowy...

Rogale z serem.

Dodane przez: weronika63

Rogale z serem

Delikatne, bardzo smaczne rogale...

Maślane rogale z czekoladą i marcepanem

Dodane przez: mariwanna

Maślane rogale z czekoladą i marcepanem

Wymarzone śniadanie? Takie, które...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE